Fit,  Zdraví

Jak na konopný olej v kuchyni, chcete-li na 100 % využít všech jeho benefitů, jimiž může přispět k vašemu zdraví?

Jak na konopný olej v kuchyni? Víte, jak vám jeho pravidelná konzumace může prospět a jakým způsobem ho při přípravě pokrmů použít, aby byl jeho přínos pro vaše zdraví co největší? A věděli jste, že vám jen jediná kávová lžička tohoto oleje dodá takřka kompletní denní dávku mnoha pro život nezbytných látek? Využití této blahodárné tekutiny pozvolna nabývá na významu, a proto se jejímu příznivému působení na lidský organismus dnes budeme věnovat trochu podrobněji.

Jak na konopný olej v kuchyni, aby vám skutečně prospěl?

O konopném oleji se dnes v souvislosti s jeho pozitivním vlivem na lidské zdraví hovoří čím dál častěji. A vzhledem k jeho nepopiratelným přínosům je to samozřejmě jedině dobře. Přesto stále mnoho lidí netuší, jak tato látka například vypadá, jak je cítit nebo jakým způsobem ji co nejlépe použít, aby z ní pro sebe vytěžili maximum. Takže ve stručnosti, tento olej má zelenou barvu, a pokud jde o jeho vůni, ta je skutečně výrazně „konopná“. Chutná po oříšcích, i když ne příliš intenzivně. Je lisován ze semínek rostliny Cannabis sativa a to za nízkých teplot a bez přístupu světla a vzduchu.

S ohledem na jeho použití v kuchyni je nutné zdůraznit, že se přidává do pokrmů výhradně za studena, protože tepelnou úpravou by mohl výrazně pozbýt na hodnotě!

Jak ho nejlépe konzumovat?

Lze jej samozřejmě konzumovat přímo, ale zpravidla se používá k ochucení nejrůznějších pomazánek či marinád, přidává se do některých studených omáček a často se s ním můžete setkat jako s dochucovadlem již hotových jídel teplé kuchyně. Opomenout nelze ani jeho využití v zálivkách při přípravě nejrůznějších salátů, kde na něj můžete pravděpodobně narazit zdaleka nejčastěji. Lžičku tohoto „elixíru zdraví“ můžete také přimíchat do vašeho müssli nebo jím lehce potřít třeba opečený toust. A přestože jej nelze doporučit pro tepelnou úpravu pokrmů, při které by ztratil řadu cenných látek, zůstává škála jeho využití při přípravě jídel vcelku široká. Ten, kdo jeho pravidelné konzumaci přivykne, rozhodně neprohloupí, protože už pouhá lžička této tekutiny dokáže kupříkladu pokrýt potřebnou denní dávku nenasycených mastných kyselin!

Uložte ho do tmy a chladu!

Na konopný olej dnes kromě kuchyně běžně narazíte i u mnoha kosmetických přípravků a má to samozřejmě svoje opodstatnění. Aby však neztratil nic ze svých výjimečných účinků, je v každém případě třeba vědět, jak ho správně uchovávat. Je obecně známo, že největším škůdcem kvalitních olejů je světlo, které výrazně urychluje reakci mastných kyselin se vzdušným kyslíkem. A jelikož ke zrychlení takových reakcí přispívá rovněž teplé prostředí, je nezbytně nutné skladovat konopný olej nejenom ve tmě, ale také v chladu. Ideálním místem pro jeho uložení je tedy zcela jednoznačně vaše lednička!

Omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny

Semínka Cannabis sativa, z nichž je olej připravován, jsou dnes zcela právem považována za tzv. „superpotravinu“. A co odborníky vedlo k takovému označení? Samozřejmě látky, které jsou v semenech obsaženy, a které také najdete i v za studena lisovaném konopném oleji. A jaké z nich jsou považovány za vůbec nejpřínosnější pro náš organismus?

Užitečné látky obsažené v konopných olejích

Látky Čím jsou prospěšné?
Omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny (75 – 80 %) Mají protizánětlivé účinky, zabraňují degenerativním změnám buněk, účinkují proti depresím i jako prevence proti srdečním onemocněním atd.
Antioxidanty Snižují pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a také některých typů rakoviny.
Proteiny (cca 20 – 25 %) Tvoří velice důležitou stavební složku lidských tkání.
Řada vitamínů (A, B, C, D, E a K) Jsou zcela nezbytné pro vstřebávání a výměnu látek.
Minerály (železo, vápník, hořčík, draslík) Podílejí se na výstavbě tělesných tkání, aktivují a také kontrolují metabolické pochody a jsou nezbytné pro vedení nervových vzruchů. Jsou aktivátory nebo součástmi hormonů a enzymů. Některé hrají důležitou roli v prevenci civilizačních onemocnění.

Konopný olej je všestranným pomocníkem

Je dnes již obecně uznávaným faktem, že konopný olej patří k těm vůbec nejhodnotnějším rostlinným olejům, které si můžeme dopřát. Spektrum jeho využití při péči o tělo je opravdu široké. Pokud jde o výživu, je dobré zmínit i to, že je v porovnání s ostatními oleji méně mastný a lze jej tedy bez obav využít i při některých dietách. Pomáhá navíc podporovat imunitní systém, je hypoalergenní, působí jako antibiotikum a má příznivý vliv i na hydratační lipidovou a pH rovnováhu. Podle nejnovějších poznatků dokáže rovněž odstraňovat příznaky ekzémů a například jeho vtíráním do nehtových lůžek můžete posílit zdraví a růst vašich nehtů. A chcete-li prospět vašim vlasům, připravte si z něj speciální zábal.

Za vyzkoušení to určitě stojí

Je zřejmé, že zapojením konopného oleje do každodenní péče o váš organismus, můžete svému zdraví v mnoha ohledech prospět. Jeho používání při přípravě či dochucování nejrůznějších jídel je přitom jen jedním z celé řady způsobů, kterými lze blahodárných účinků tohoto oleje docílit. Je to však bezpochyby cesta vcelku snadná, příjemná a hlavně přirozená. Nemyslíte?

Má konopný olej ve vaší kuchyni už dávno svoje pevné místo nebo o tom, že ho začnete alespoň čas od času používat, teprve uvažujete?

Napsat komentář