Maso každý den? V současné době pro většinu lidí něco absolutně nemyslitelného. Je totiž dost drahé. Když už maso, tak jednou dvakrát v týdnu, a ještě k tomu pořízené v akci.
Každodenní konzumaci masa lékaři nikdy nedoporučovali. „Ale zkuste to vysvětlit manuálně pracujícímu chlapovi, který zkrátka ten kus flákoty potřebuje,“ posteskla si mi nedávno sousedka. Ona sama se bez masa obejde, její manžel ale nikoliv. „Bude ale muset,“ dodala na rozloučenou. Nejenom maso se pro spoustu rodin začíná stávat luxusem. Některé matky samoživitelky mají problémy koupit svým dětem jogurty. Co s tím?
Nepropadejte skepsi
Odborníci doporučují stavět se k problémům proaktivně. Nepropadat skepsi a zkrátka se s nimi poprat. A jak tedy má vypadat taková „rvačka“ s drahými potravinami? První věcí, která zřejmě napadne každého, je nekupovat produkty, které zdražily extrémně. A nahradit je buď levnějšími alternativami, nebo začít nakupovat výhradně zboží v akcích pořádanými jednotlivými supermarkety a hypermarkety.
Nakupujte v akcích!
Proč zkrátka kupovat Ramu za stovku, když leták Albert nabízí máslo za 44 Kč? Proč kupovat krkovici za 230 Kč za kilo, když v Albertu je k sehnání vepřová plec za necelých 90? A takto bychom mohli pokračovat. Poskládáte-li si svůj nákup z položek nabízených v akcích, může se stát, že za něj ve výsledku zaplatíte méně, než by se tak stalo před touto vražednou inflací.
Vařte levně a chutně
Zajímavé recepty na cenově dostupná jídla najdete na internetu (například na albert.cz), ať již se jedná o palačinky recept, recept na čočku na kyselo nebo třeba nudle s mákem. Na majlant vás nepřijde ani poctivá rajská omáčka, zeleninové rizoto, zeleninové karbanátky a spousta dalších jídel.
Něco pozitivního dražší potraviny přinášejí. Učí nás větší šetrnosti a omezují plýtvání. Už si zkrátka rozmyslíme, jestli zbytek z nedělního oběda sníme druhý den, nebo vyhodíme do popelnice.